Jim de Jongh wint drukste darttoernooi


Het 8e Sluuskille Darttoernooi van afgelopen zaterdag gaat de boeken in als de drukste editie van allemaal, hoewel de opkomst bij de jeugd wat minder was dan vorig jaar konden we bij de senioren maar liefst 40 inschrijvingen noteren. Opnieuw was het dus een drukte van belang in het laatste weekend van de winterstop in de kantine van onze voetbalvereniging. Het toernooi is ondertussen zelfs opgepakt door de regionale omroep, GO-FM. Razende reporter en oud Sluiskillenaar, Marco van Avermaete, kwam in het programma GO-Actueel een bezoekje brengen. Indien je wilt kun het verslag terugluisteren op de site van GO-FM.

De opbouw van het toernooi gaat steeds voorspoediger. Aangezien iedereen ondertussen wel weet wat er moet gebeuren is de inrichting op twee avondjes gereed. Je raakt er aan gewend maar het is natuurlijk een prachtige dartwand die we kunnen presenteren voor onze deelnemers. Overigens worden er nog steeds verbeteringen aan toegevoegd, zo hadden we deze keer een eerste lamp in het plafond zitten, bij de King-Darts zullen we proberen de verlichting op alle banen los van het bord te hebben, dat scheelt hinderende trillingen in het licht.

De opkomst bij de junioren was iets minder dan in 2019 maar het was toch een drukte van belang om half 1 in de kantine. 14 jeugdige darters (ook veel meiden) probeerden zo snel mogelijk van 301 op 0 te komen. Voor de jeugd is het niet nodig om met een dubbel te eindigen, dat zou te lang gaan duren. Het duurt overigens toch wel lang aangezien het lijkt of deze generatie jeugd het hoofdrekenen totaal is verleerd, 13 + 12 is 29 en als er een triple geraakt word dan hebben ze een telefoon als rekenmachine nodig om tot de juiste som te komen…

De jeugd kon 5 ronden spelen en Djaylani Pijcke, Wout van Doorn, Mitchel de Feijter en Quincy Hersisia pakten in de eerste ronde de volle winst. Geen van deze vier kon dat echter herhalen in de tweede ronde waardoor Lucio Hersisia en Rowin Verhoeven konden aansluiten met overwinningen op Megan & Colin Vermeire. Lucio moest in het vervolg van het toernooi nog slechts 1 verliespunt incasseren en dat was tegen broerlief Quincy! Lucio kwam dus tot 8 gewonnen legs en Djaylani, Rowin Verhoeven en Lucas Schelfhout kwamen tot 7 gewonnen legs. Door het gehanteerde speltype kwam Lucas op strafpunten op de 4e plaats, Rowin ging met de beker van de derde plaats aan de haal en Djaylani met plaats 2. Lucio was dus de terechte winnaar met slechts 11 strafpuntjes.


Op het einde van het jeugdtoernooi werd het steeds drukker in de kantine en dan is het af en toe best chaotisch omdat natuurlijk alle deelnemers dan aanwezig zijn. Na de prijsuitreiking van de jeugd werd het wat rustiger en konden de maar liefst 40 deelnemers aan het seniorentoernooi zich gaan warm gooien. Het toernooi is ten opzichte van 2019 met 10 deelnemers gegroeid en in 2018 waren er 24 deelnemers, dat zijn er 16 minder dan deze editie. Overigens hadden we ook deze keer weer een vrouwelijke deelnemer, Sandra Beckers was van de partij. Leuk was te zien dat oud winnaars, Bjorn Goethals, Randy van Overmeeren, Donny Goosens aanwezig waren.

Het gehanteerde systeem zorgt in het begin altijd voor wat verloren tijd. De deelnemers bepalen door het trekken van een nummer de poule waarin ze uitkomen maar dat geeft wat administratieve handelingen waardoor we precies om 16:00 uur aan de eerste wedstrijden konden beginnen. Het door ons gespeelde systeem is voor nieuwkomers misschien in het begin een beetje lastig maar we trachten om de spelers zo veel mogelijk aan het darten te houden. Het principe is simpel, je speelt 2 legs (501 dubbel uit) tegen elkaar en als je een leg verliest krijg je het aantal punten dat je nog over hebt verrekend als strafpunten. Voor iedere leg die je wint krijg je één punt en natuurlijk 0 strafpunten. De gewonnen legs tellen als eerst, de strafpunten als tweede.

Aangezien er dus 40 deelnemers begonnen aan de strijd werden de twee poules verdeelt in 20 spelers, als je pech had en in poule B terecht kwam dan had je nog wel even de tijd om een biertje te drinken voordat je kon beginnen met darten.

In poule A was de Sluiskilse inbreng beperkt, Nico van Dungen, Jim de Jongh en Marnix Kint wonnen 9 van de 10 legs. Nico en Marnix verloor beiden één leg van Dave de Jongh. Dave verloor echter zelf nog een leg aan Robin van Leuven waardoor hij buiten de top 4 bleef. Jim de Jongh verloor in de 2e ronde een leg aan Timmy Goossens en werd daarmee 3e in de poule. Sander van de Plasse had een goede dag en had enige tijd de hoogste finish op zijn naam staan, maar werd toch voorbij gestreefd door Donny Goossens. Sander ging met 8 legs (verlieslegs tegen Mike van den Eede en Marcel van de Velde) als 4e speler door richting de kwartfinales. Randy van Overmeeren kwam evenals Dave de Jongh één leg tekort, zij wonnen 7 legs.


In poule B was Donny Goosens heer en meester al begon hij zijn toernooi met een verlies leg tegen Jeroen in de Bossche. Dat bleek echter het enige ‘foutje’ want vervolgens werden Carlo de Caluwe, Luc Goethals, Boy de Kint en Marc Smit op af en toe flinke nederlagen getrakteerd. Jeroen in de Bossche kon met 2 verliespunten Donny aardig volgen en werd dan ook tweede in de poule. Marc Smit (niet die van Groenoord) en Gert-Jan Knol waren de beste spelers met 6 winstpunten, ze kregen 107 en 128 strafpunten te verwerken. Jordi Huitema (die liever lijkt te schrijven dan te darten), Luc de Baere, Luc Goethals en Bjorn Goethals hadden ook 6 legs gewonnen maar ontvingen te veel strafpunten om aanspraak te maken op de kwartfinales. Ook hier dus weinig tot geen Sluiskilse inbreng.


De grootste overwinning / nederlaag kwam in handen van Marnix Kint, hij zette Mike van de Eede in slechts 2 legs op maar liefst 400 strafpunten. Ook Peter van Doorn had een slechte wedstrijd, in de eerste ronde liet Luc Goethals niet minder dan 375 strafpuntjes noteren op het briefje van Peter.


Helaas hebben we ook moeten constateren dat spelers het niet konden opbrengen om tot het einde van de voorrondes te blijven. Een enkeling had een goede reden maar diegene die vinden dat uitgaan boven het darttoernooi gaat kunnen bij de volgende editie gelijk door naar die waardeloze film in Gent of kunnen toekijken vanaf de bar.

Uiteindelijk leverde het de volgende kruisfinales op, best of 5 legs:

Nico van Dungen (PA-1) – Gert Jan Knol (PB-4) uitslag 3 - 2 Jim de Jongh (PA-2) – Marc Smit (PB-3) uitslag 3 - 0 Marnix Kint (PA-3) – Jeroen in de Bossche (PB-2) uitslag 1 - 3 Sander van de Plasse (PA-4) – Donny Goosens (PB-1) uitslag 0 - 3

De enige nog in strijd zijnde Sluiskillenaar had geen kans tegen Donny Goosens, het werd 0 – 3.Verder valt op dat de nummers 1 en 2 van beide poule weinig moeite hebben om de halve finales te halen al maakte Gert-Jan Knol het Nico van Dungen nog best lastig. Nico had veel moeite om de dubbels te vinden in deze kwartfinale.

De winnaars gingen door naar de halve finales waarin Donny Goossens na een 2 – 0 voorsprong uiteindelijk toch verloor van Jim de Jongh, 2 – 3. Ook de nummer 1 uit poule A, Nico van Dungen haalde de finale niet, Jeroen in de Bossche was met 3 – 2 te sterk.

De wedstrijd om plaats 3, die ook nog een klein deel van inleg zou opleveren ging tussen Donny Goosens en Nico van Dungen. Donny, die naar eigen zeggen niks meer raakte verloor deze strijd met 3 - 1 waardoor enkel de hoogste uitworp voor hem bleef staan. Donny gooide overigens ook nog 3 180’s, de enige andere speler die ook de drie perfecte darts wist te gooien was Randy van Overmeeren.

De finale was in eerste instantie een appeltje eitje voor Jim de Jongh, hij liep in deze best of 7 uit naar een 3 – 0 voorsprong maar toen begon Jim last van overwinningsstress te krijgen, hij ging dubbels missen (veel) en Jeroen pakte vervolgens 3 legs op rij! Vooral in de 6 leg heeft Jim de nodige kampioensdarts gemist. Het kwam aan op een beslissende 7 leg en daarin kreeg Jeroen op tops (nadat Jim tops had gemist) één kampioensdart. Hij mistte deze echter waardoor Jim terug mocht komen en geen fout meer maakte en winnaar werd van de 8e editie van ons darttoernooi.

Al met al was het een druk, leuk en gezellig toernooi, de sfeer was goed en er waren weinig wanklanken. We zullen de paar opmerkingen die er waren meenemen naar het volgende darttoernooi en dat zal zeer waarschijnlijk al zijn op de avond voor Koningsdag, zondag 26 april 2020.

207 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven