Sluiskil op de vingers getikt: minpunten voor ontbreken van spelregelbewijs
Ineens stonden er twee minpunten achter de naam van de Zeeuws-Vlaamse zondag-vijfdeklasser Sluiskil, een bescheiden en doorgaans nette vereniging. Navraag bij voetbalbond KNVB wees uit dat de club zich ook niet had misdragen. Eind vorig jaar, in het duel met koploper Nieuw Borgvliet (2-3-nederlaag), werden echter twee (jonge) spelers opgesteld die hun spelregelbewijs nog niet hadden en daarvoor is de club gestraft. Een primeur in Zeeland en behalve de puntenaftrek kreeg Sluiskil ook nog een geldboete.


Ze zorgen regelmatig voor discussie, de spelregels van het voetbal. Op ieder niveau. Buiten de lijnen - zelfs nu de VAR zijn intrede heeft gemaakt in de eredivisie worden er geregeld vraagtekens achter bepaalde beslissingen geplaatst - en op het veld. Om gedoe, vooral met scheidsrechters, tegen te gaan, heeft de KNVB in het seizoen 2014/15 een verplicht spelregelbewijs ingevoerd voor jeugdspelers uit 1998. Ieder seizoen komt daar een geboortejaar bij. Maar wie dat bewijs niet op tijd haalt, krijgt dus alsnog gedoe.


Bij Sluiskil weten ze daar sinds kort alles van. Trainer Veli Eryürük heeft een krappe selectie en doet dus geregeld een beroep op spelers uit jeugdelftallen. Maar ook als zij voor de hoofdmacht uitkomen, is een spelregelbewijs verplicht. De maatregel is leeftijdsgebonden en niet elftalgebonden. "Deze twee jongens hadden dat bewijs niet op tijd gehaald", weet de oefenmeester. "Zij hebben daar waarschuwingen voor gekregen, maar die cursus toch niet op tijd afgerond. Inmiddels hebben ze dat wel gedaan."


Eryürük wist dat de twee jongelingen nog niet in het bezit waren van het spelregeldiploma. Toch stelde hij ze op."We kregen een melding bij het invoeren van de spelers in het systeem, maar konden de namen gewoon op het formulier zetten. Dat hebben we wel een stuk of drie, vier keer gedaan", legt hij uit. Scheidsrechters bij die wedstrijden maakten daar geen enkel probleem van. "Nee, hoor. We hebben gewoon lekker gevoetbald. Mét die twee jongens."


Bij Sluiskil zijn het sowieso niet echt moeilijke jongens. Toen enkele weken geleden tijdens de uitwedstrijd bij het Brabantse Rimboe de dug-out van de tegenstander omver waaide, nodigde Eryürük de wissels en staf van de thuisploeg bijvoorbeeld uit om bij hem op de bank te komen zitten. "Was leuk om bij te kletsen met de trainer van de tegenstander", plaatste hij na afloop op Twitter. "Wij voetballen ook voor ons plezier, het is de zondag-vijfde klasse", benadrukt hij nu. "En ook in die bewuste wedstrijd tegen Nieuw Borgvliet hebben we gewoon plezier gehad, hoor.‘’

Van de twee strafpunten ligt de trainer ook niet bepaald wakker. "Nee, joh", reageert hij. "Wij staan in het onderste gedeelte van de ranglijst en kunnen niet degraderen. Naar boven hoeven we ook niet te kijken, om de prijzen spelen we toch niet. Die twee punten maken dus niet zo veel verschil. "Waar hij wel van baalt, is de geldboete. "Dat is natuurlijk nooit fijn. Zeker niet voor een kleine club als Sluiskil."


Of hij zijn spelers veel verwijt? niet echt. "Ze zeiden me dat het best wel wat tijd kostte om alle modules van het spelregelbewijs af te ronden. Jongens van die leeftijd hebben andere prioriteiten‘’, klinkt hij enigszins begripvol. "Kijk, zij zitten ook nog op school en moeten leren voor toetsen. Dat gaat voor. Gamen vinden die gasten natuurlijk ook leuker dan zo’n cursus. Ergens snap ik dat wel."


Toch is het verplicht: het ontbreken van een spelregelbewijs wordt simpelweg bestraft. Eryürük heeft wel een idee om de cursus wat aantrekkelijker te maken. "In de jeugd bij Terneuzense Boys deden we vroeger aan spelregelquizzen; hartstikke leuk! We gingen daar zelfs voor naar Brabant, zat je met je tegenstanders aan tafel. Dat was echt gezellig", vertelt hij. "Op die manier kun je het misschien leuker maken voor de jeugd. Organiseer een quiz, zorg voor iets leuks voor de winnaars en je hebt een hartstikke leuke avond."

55 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Voetbalvereniging Sluiskil
Sportpark D'n Dolse Diek
Drostlaan 11 
4541 EP Sluiskil 

Info@vvsluiskil.nl 

0115-471550

© 2019 - Voetbalvereniging Sluiskil

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now